Followers

Saturday, June 5, 2010

Ikan BiLis & Kentang Berempah




Bahan-bahan (suka ati la manyak mana)

*Ikan Bilis
*Kentang dipotong
*Rempah Kari Ikan
*Gula&Garam
*Bawang merah, bawang putih (dikisar@ditumbuk)
*Bawang besar dipotong gelang
*Kulit kayu manis
*Bunga lawang
*Bunga cengkih
*Buah pelaga

Cara Memasak

1. Tumis bawang dan bahan kulit kayu manis,bunga lawang,bunga cengkih dan buah pelaga sampai naik bau.
2. Masukkan air, kentang dan ikan bilis. Tunggu sehingga mendidih dan kentang empuk.
3. Masukkan gula dan garam secukup rasa.
4. Masukkan telurr....lau x nak..x payah..heheh (optional jer)
5. Tunggu sampai telur masak sket baru kacau.
6. Siap...tutup la api..dan selamat menjamu seLera... n_n

No comments:

Post a Comment